Ovaj sajt koristi kolačiće. Nastavkom korišćenja, prihvatate njihovu upotrebu. Saznajte više
Kategorija: Ovčarstvo
Zimska ispaša ovaca - za i protiv
Zima i sniježni pokrivači kod mnogih farmera izazivaju dvoumljenje - da li puštati ovce na pašnjak i zadovoljiti određene nutritiv...
Pivska pramenka - sve o autohtonoj durmitorskoj ovci
Pivska pramenka bila je jedna od najznačajnijih rasa ovaca na prostoru današnje Crne Gore. Među brojnim pramenkama poput Zetske žu...
Stiže zima - pripremite ovce
Sa zimom stižu i obaveze kod ovaca. Izuzetno je bitno pravilno ih pripremiti za zimu, a neke od priprema odnose se na provjeru pap...
Romanovska - plodna ruska ovca
Romanovska ovca spada u najplodnije rase ovaca, osrednjeg kvaliteta mesa i ne tako dobrog kvaliteta vune. Odlikuje je čvrst kostur...
Plavi jezik kod stoke: 8 činjenica koje bi svaki farmer...
Bolest plavog jezika u Crnoj Gori predstavlja aktuelni veterinarski izazov, s fokusom na serotipove, simptome i preventivne mjere ...
Koje su najbolje rase ovaca za crnogorske uslove?
Izbor između više od 500 rasa koje danas egzistiraju u svijetu u crnogorskim uslovima može se svesti na svega tri ili četiri. Slab...
Kako odabrati pravog priplodnjaka za stado?
Pravi priplodnjak omogućava brzo poboljšanje stada ovaca, jer se približno polovina gena preslikava na potomstvo. Njegova bitnost ...
Zaštite ovce od toplotnog stresa
Stiže ljeto, a vrućine su već pred vratima. Ova nedjelja biće jedna od toplijih u istoriji kada je u pitanju mjesec jun, a zaštita...
Šećer u ishrani jagnjadi - otkriće vijeka ili samo loša...
Šećer kao jedna od najprocesuiranijih namirnica, kod nekih farmera poprima oblik ustaljene prakse. Da li je to dobro ili nije, kak...
Tov jagnjadi - šta je bolje kukuruz ili ječam?
Tov kod jagnjadi može biti izazovan period, a pravo energetsko hranivo koje im treba dati često se svodi na dva izbora - kukuruz i...