Voštano zrenje kukuruza - zašto je ova faza najbolja za dobru silažu ?
Voštana faza kukuruza ključna je za kvalitetnu silažu – bogata skrobom, lako svarljiva i idealna za ishranu domaćih životinja.

Kukuruz kao krmna biljka predstavlja jednu od najboljih koncentrovanih hraniva u ishrani domaćih životinja. Ima visok nivo energije, odličnu svarljivost i iskoristivost, široku dostupnost i veliku primjenu. Jedan od načina iskorišćavanja kukuruza za ishranu domaćih životinja jeste i kroz silažu. Za ovo hranivo jedan od glavnih preduslova je pravilno vrijeme kosidbe.
Kukuruz prilikom rasta i razvoja na polju prolazi kroz niz različitih procesa ili bolje reći faza (fenofaza), koje su rezultat njegovih bioloških karakteristika. Unutar ovih faza jedna se posebno izdvaja - voštano zrenje - poznata ne samo u ratarstvu, već i mnogim stočarima koji uzgajaju kukuruz za silažu. Zašto je ova faza baš toliko značajna, kada nastaje i kako utiče na ishranu domaćih životinja, te kako da prepoznate najvažniju fazu rasta kukuruza za ishranu stoke - čitajte u nastavku.
Faze zrenja kukuruza
Glavne faze zrenja kod uzgoja kukuruza obuhvataju:
- Mliječnu fazu - faza koja je bitna u biologiji kukuruza, jer je glavna početna faza kada dolazi do nalivanja zrna, uz visok nivo utrošene energije. Međutim, ona je sa stanovišta stočarstva manje bitna, zrna su još uvijek meka, sa visokim sadržajem vlage i malom količinom energije.
- Voštana faza - ili faza voštanog zrenja dobila je ime po strukturi i sadržaju zrna kukuruza koja su nalik, upravo vosku. Ova faza ima ogroman značaj za stočarsku industriju, jer predstavlja period kada kukuruz ima najveću nutritivnu vrijednost za grla. Visok sadržaj skroba, ali i šećera, nizak sadržaj vlakana i odlična svarljivost, glavne su odlike kukuruza u ovoj fazi. Ovo je prelazna faza kada se zrno već počinje stvrdnjavati, a stabljika je još uvijek u optimalnoj fazi (nema previše lignina, ima dosta svarljive energije).
- Poslednja faza - faza pune zrelosti - jeste ona koja je najpogodnija za berbu i skladištenje zrna kukuruza za koncentrovano hranivo. U ovoj fazi zrno dodatno otpušta vlagu, koncentriše hranljive materije, a istovremeno stabljike značajno gube na hranljivoj vrijednosti. Ova tzv. slama od kukuruza može se koristiti u ishrani starijih konja, izlučenih krava i junica od 12 mjeseca života kada potrebe za energijom nisu toliko velike.
Karakteristike voštane faze
- Vlaga - U periodu voštane faze vlaga unutar zrna kreće se oko 40%.
- Šećer - Sadržaj šećera takođe je i dalje visok, i značajno veći u odnosu na suvo zrno u posljednjoj fazi zrenja kukuruza. Sadržaj šećera bitan je za pravilno započinjanje fermentacije silaže koja rezultira stvaranjem kiselina i očuvanjem hraniva.
- Boja - Što se tiče boje, ona u voštanoj fazi zrelosti treba da bude još uvijek zelena. Tamnije nijanse sa prelazima na svjetlije, normalna su pojava, a generalno treba težiti da boja bude nešto svjetlija.
- Struktura - i dok se vizuelno gleda i zrno i stabljika, strukturno ispitivanje vrši se sa akcentom na zrno. Ono mora biti umjereno meko, bez isticanja "mliječnog soka" prilikom jačeg stiska. Buduća silaža treba osim šećera i određenu količinu energije (lako svarljivog skroba) koji se može dobiti samo iz zrna ove biljke.
Kako prepoznati voštanu fazu?
Postoji nekoliko koraka prema kojima se može saznati da li se radi zaista o voštanoj fazi zrenja kukuruza ili o nekoj drugoj fazi. Njihova pouzdanost je visoka, a uz gore nabrojane osnovne karakteristike voštane faze - može se sa sigurnošću i odrediti. To su:
1. Prelamanje klipa
Uzmite klip i prelomite ga po širini. U voštanoj fazi:
- klip kukuruza ima gusto, voštano mlijeko koje se značajno razlikuje od tečnog mlijeka u tzv. mliječnoj fazi zrenja
- zrno kukuruza mijenja boju iz bijele ka smeđe bijeloj, gumenaste konzistencije i polumekane strukture.
2. Linija mlijeka
Linija mlijeka je izražena karakteristika voštane faze, i još jedan prilično dobar korak u otkrivanju voštanog zrenja kod kukuruza.
U voštanoj fazi:
- linija mlijeka spušta se na približno jednu polovinu klipa
- linija predstavlja granicu koja počinje da se javlja pri prelasku iz voštane u zrelu fazu zrenja
3. Stanje stabljike i listova
Još jedan od dobrih, ali i lakših koraka prepoznavanja voštane faze jeste izgled stabljike i listova.
U voštanoj fazi:
- listovi izgledaju još uvijek zeleni, a stabljika još uvijek sadrži određenu količinu tečnosti (soka)
Prednosti za ishranu grla
-
Kvalitetnija silaža
Kada se biljka kukuruza silira u pravom trenutku tada je i nutritivna vrijednost silaže, te njen sveukupan kvalitet, na visokom nivou. Konzervacija hraniva je očuvana, stabljika i lišće kukuruza kao dominantni djelovi biljke su i dalje hranljivi i nutritivno bogati, a prinos je maksimalan. -
Smanjen rizik od mikotoksina
Mikotoksini predstavljaju ozbiljnu prijetnju ne samo produktivnosti, već i zdravlju grla. Siliranjem u fazi voštanog zrenja smanjuje se mogućnost kontaminacije (iako ne isključuje), jer biljka ima kraći vegetacioni ciklus, manje je vremena na polju i ima veći sadržaj vlage (izbjegava se presušivanje). -
Bolja svarljivost
Iako kukuruz ima odličnu svarljivost, skrob kukuruza u voštanoj fazi ima još veću svarljivost. To doprinosi boljoj iskoristivosti skroba u buragu, optimalnom radu buražnih bakterija i protozoa, a u konačnom i boljoj produktivnosti.
Obratiti pažnju!
Postoje neke stvari kod kojih treba obratiti pažnju, a koje se odnose na sljedeće:
- Mjeriti suvu materiju - cilj je da suva materija cijele biljke kukuruza (dakle - stabljike, listova i kukuruznog zrna) bude idealnih 30 - 35%.
- Pravilan postupak siliranja - obratiti pažnju na veličinu sjeckanja kukuruzne mase, otprilike između 1 i 2 cm.
- Pravovremeno reagovati - ukoliko se primijete neke bolesti kukuruza, a naročito mikotoksikoze, potrebno je brzo i efikasno reagovanje, suzbijanje i iskorjenjivanje.
Voštana faza zrelosti kukuruza od izuzetne je važnosti za pripremu silaže dobrog kvaliteta. Ona predstavlja svojevrsni preduslov koji se mora ispoštovati kako bi rezultati bili zadovoljavajući. U ovoj fazi treba paziti na znake koji su prilično lako uočljivi, kako biste omogućili životinjama najveću hranljivu vrijednost visokovrijednog i sve popularnijeg hraniva u stočarstvu - silaže.